total_athlete

Messcherpe docu over geloof op het ijs

Zwart ijs

Zwart ijs – Geertjan Lassche

Een prachtige documentaire waarin liefde voor het ijs, de natuur en het schaatsen zich met elkaar verbindt.
Zodra de vorst zijn intrede doet, zijn de voorheen oernuchtere mannen niet meer te stoppen. Het ijs wordt dagelijks gecontroleerd op dikte en voordat het kan, wordt het ijs al bereden. De documentaire volgt een aantal christelijke marathonschaatsers. Tot op zeker hoogte verbindt het geloof in God ook, maar de karakters bevinden zich toch in verschillende werelden.

De docu

Zoals een topschaatser de schaatsen scherp houdt, zo weet de regisseur Geertjan Lassche de personages de gehele film messcherp neer te zetten. De verschillende generaties, de verschillende karakters, de verschillende manieren van geloofsbeleving. Het is een boeiende setting, waarin nostalgie, traditie, geloof en sport dwars door elkaar heen lopen.

Allemaal omvat het die ene vraag. Wat is God eren? Welke impact heeft dit op je leven? Kan topsport en geloof samen?

De schaatsers

Bij Andre vinden we een gearrangeerde rol in de vorm van de traditionele leer. Flink gevoed vanuit de denkbeelden van opa (zijn vader), die het traditionele maatpak als gegoten zit. “Zo hoort het.” Bij zijn zoon Aleid een jonge zoektocht, met Rene Ruitenberg als voorbeeld. Voor de “rebelse” Rene een losbrekende richting, los van de tradities, waarin hij zich radicaal en vol passie in kan storten. Voor Geert Jan: “De Bijbel letterlijk nemen? Dat is niet meer van deze tijd.”
Andre lijkt zwaarmoedig door het leven te gaan. Rene succesvol als altijd. Bij Geert Jan is de situatie twijfelachtig, geloof is in ieder geval niet iets waar je zoveel in geeft als in sport. Op het gebied van geloofsbelevenis begrijpen ze elkaar niet, de schaats bindt hen samen.

Het oordeel

Marathonschaatsen. Het urenlange ploeteren op de schaatsen met pijn, afzien, tegenslagen en slechte vooruitzichten lijken naadloos over het gevecht met het geloof te vallen. Zwart ijs is daardoor geen gemakkelijke docu om te kijken.

Zwart ijs benadrukt wat mij betreft de zware kant van het geloof. De vragen, de worsteling, de processen waar de personen doorheen gaan. Dat is de filmmaker goed gelukt.

Ik had gehoopt dat het enthousiasme voor het schaatsen, de passie voor het geloof (met name Rene) en de openheid van de hoofdpersonen beloond zou worden. Dat lijkt voor Geertjan Lassche geen doel te zijn geweest. Zo blijft “Zwart ijs” een mooie, maar confronterende documentaire, zonder antwoorden en perspectief.

Zwart ijs is op 1 januari 2014 te zien bij de EO op Ned. 2 om 22.40u.
Klik hier voor de trailer