total_athlete

Identiteit

DSC_9156

Een van de belangrijkste dingen waar wij vaak met sporters over praten is hun identiteit in Christus. Waarom is dit zo belangrijk en maakt dit je ook een betere sporter?

Identiteit gaat over het beeld dat je hebt van jezelf. In de wereld van vandaag bepalen we onze identiteit vaak op basis van twee factoren:

  • Wat zeggen anderen over mij?
  • Wat heb ik allemaal gepresteerd?

Deze twee factoren zien we ook terug in het Bijbelverhaal over de verloren zonen. (Lucas 15:11-32)
De jongste zoon werd gemotiveerd door onafhankelijkheid en wat anderen van hem vinden. Hij eindigde uiteindelijk bij de varkens omdat hij nooit genoeg erkenning kon vinden en daar al zijn geld aan had uitgegeven. De oudste zoon werd gemotiveerd door eigen prestaties. Hij vond dat hij de liefde van de vader al lang had verdiend. Hij raakte verbitterd omdat hij vond dat hij recht had op meer erkenning van z’n vader.

In sport gebeurt dit net zo. We raken teleurgesteld omdat we nooit tevreden zijn met het niveau dat we hebben en dat het maar niet lukt om hoger op te komen. Of we vinden dat we meer kansen verdienen van onze trainer omdat we op de trainingen duidelijk beter zijn dan iemand anders op dezelfde positie.

Vanuit de Bijbel zien we dat God een hele andere manier heeft om eigenwaarde/identiteit te bepalen. Hij vraagt ons te geloven in de waarheden die Hij over ons zegt.  Ook als we kijken naar de reactie van de vader op zijn verloren zonen zien we dat hij niet denkt zoals de zonen. De vader was op zoek naar allebei de zonen. Hij rende naar de jongste zoon en gaf hem zijn waardigheid terug en liet hem zien dat zijn liefde voor hem nooit is weggeweest. Hij zocht de oudste ‘verbitterde’ zoon op en smeekte hem bijna om zijn liefde te accepteren. Hij vertelde hem dat het niet gaat om zijn prestaties maar dat hij van hem hield omdat hij zijn zoon was.

Wanneer wij de waarheid kennen die God over ons spreekt, geeft dit ons ook de mogelijk om veel stabieler gemotiveerd te zijn. We kunnen sporten uit dankbaarheid voor God’s onvoorwaardelijke liefde voor ons. We mogen onze talenten gebruiken om hem te danken. Omdat zijn liefde onvoorwaardelijk is zullen tegenslag of slechte prestaties ons minder aan het twijfelen brengen. We zijn er zeker van dat God altijd van ons houdt en dat Hij een plan heeft met ons leven.

Als je meer wilt weten over dit principe kijk dan dit Amerikaanse filmpje over ‘the inside game’

Deze blog is geschreven door Jan Achterberg. Lees hier meer over waarom Jan een Game Changer wil zijn.